Friday, May 9, 2014

Peynirli Dızmana Tarifi



peynirli dizmana tarifi 1



Dızmana Trakya mutfağına ait mayalı hamurdan yapılan bir nevi çörek


Özellikle kahvaltı da sıcak sıcak tavsiye edebileceğim pufidik pufidik kabaran bir göçmen lezzeti..


Orjinalinde üzerinde sütle beraber kaymak kullanılırmış..


Bizimde akraba günümüzde yaptığımız lezzetlerden birisiydi..






Malzemeler


2 su bardağı süt


2 su bardağı su


1 yumurtanın akı(sarısı dışına)


1 Yemek kaşığı şeker


1 tatlı kaşığı tuz


1 paket yaş maya


Aldığı kadar un






İç Harcı


Yarım kilo beyaz peynir


Maydanoz






Sıvı harç için


1 su bardağı sıvı yağ


1 su bardağı yoğurt


2 yumurta sarısı


Bol susam ve çörek otu






Yapılışı


Hamur için derin bir kapda hamur malzemelerini karıştırıp yoğuralım..


Aşağıda gördüğünüz gibi yumuşak ele yapışan kıvamda bir hamur elde edeceğiz..






peynirli dizmana tarifi 2






 1 saat kadar mayalanması için üzerini kapatalım ve bekletelim..


Mayalanan hamuru iki parçaya ayıralım..


Bir parçasını un serptiğimiz zemin üzerinde yufka boyutunda açalım..(Çok ince ya da kalın olmayacak kıvam fotoğraftan da anlaşılıyor)


Açtığımız hamurun bir kenarına iç harcımızı uzunca yayalım ve rulo olarak saralım..






peynirli dizmana tarifi 3



Rulo olarak sardığımız hamurumuzu iki ucundan tutarak çok az esnetelim..


Sonrasında rulomuzu 2 parmak genişliğinde dilimleyelim..


Yağladığımız tepsimize yukarı kolajda gördüğünüz gibi dizelim(6)






peynirli dizmana tarifi 4






Tüm dilimleri tepsimize yerleştirdikten sonra üzeri için sıvı harcımızın malzemelerini derince bir karıştırma kabında çırpalım.


Karışımı hamurların üzerine eşit şekilde dökelim..


Üzerine de bolca susam ve çörek otu serpelim..


180 derecede ki fırında üzeri kızarana kadar pişirelim..






peynirli dizmana tarifi 5






*İç harçta peynir olarak çökelek yada lor kullanırsanız daha iyi olur


*Tepsinizin genişliğini iyi ayarlayın . Bezeleri çok sıkıştırarak yerleştirmek durumunda kalmayın..Hamur mayalı olduğu için pişince genişleyeceği için bizimkinde olduğu için tepsiden taşabilir..


*Çok yağlı sevmezseniz yağ oranını yarım su bardağı olarak  kullanabilirsiniz.


*Acil misafiriniz varsa; hamur yoğurmakla uğraşmak istemezseniz fırından alacağınız ekmek hamuru ile de pek ala hazırlayabilirsiniz..


*Akşamdan hamurunu hazırlanıp buzdolabında bekletirseniz sabah kahvaltıya  çok kısa sürede bu lezzeti hazırlayabilirsiniz.Sosunu ve iç harcını da akşamdan hazırlayın. Sabaha sadece şekillendirmesi kalır size..


*Kıymalısı ve ıspanaklısı da çok lezzetlisi olur diye düşünüyorum..






.....Afiyet Olsun....


No comments:

Post a Comment