Saturday, March 1, 2014

MUFFIN DURIAN



Adaptasi dari resepi Muffin Pandan dari dapur Kak CT Delima. Cuma tambahkan durian lebihan untuk diisi dalam Durian Crepes, dan skip pandan paste serta pewarna hijau. Biasanya kalau beli durian nak buat Durian Crepes mesti ada part yang agak tak sesuai utk di'crepes'kan, jadi boleh guna untuk menu2 lain kan..






muffin durian 1


Untuk menghasilkan muffin yang merekah di atasnya, sila gunakan Double Action Baking Powder ya & semasa menggaul muffin cukup sekadar bergaul ala kadar atau dgn.kata lain lebih kurang je gaulnya, jangan beria-ria sangat sampai kluar muscle lengan tuh, nanti muffin jadi padat..hehe






MUFFIN DURIAN


Sumber : Pandan Muffin (Cari.Com) & Dari Dapur CT


Muffin Durian by AnnaQawina






Bahan-bahan:



  • 200 gm tepung gandum


  • 1 1/2 susu kecil baking powder **Guna Double Action Baking Powder


  • 1/2 susu kecil soda bikabonat


  • 1/2 susu kecil garam halus


  • 120 gm gula castor


  • 200 ml santan kelapa **saya guna buttermilk


  • 100 ml minyak jagung @ minyak masak @ butter cair


  • 2 biji telur


  • 80 gm isi durian lembut (dilenyek)


  • Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.





Nota :

**Buttermilk, saya sediakan 1 cawan susu segar dicampur dengan 1 sdb. cuka kurma/cuka biasa, biarkan sehingga mendadih lebih kurang 5 minit kemudian bolehlah diguna .

Cara-cara:



1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.


2. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.


3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).


4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.


5. Bakar selama 20minit.


 


Selamat mencuba..


No comments:

Post a Comment